İş yerlerinde, şamtiyelerde veya inşaat alanlarında çalışan kişilerin herhangi bir kazaya darbeye, neme, ısıya, yağa, suya, aside, tere ve temas anında (alçak gerilimde) elektrik çarpmalarına karşı başı koruyan kafa koruyucu malzemeye baret denir.
Baretler genellikle inşaat alanında kullanıldığı gibi, bunun dışında elektrik işleri yapan kişiler, yüksekte çalışan kişiler, sivil savunma ekiplerine kadar çok geniş kullanım alanı mevcuttur. Baret renkleri farklı olsa da ortak amaçları güvenliktir. Kafaya gelecek olan darbenin şiddeti az olsa bile etkisi ölüme kadar giden ağır sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu sebeplerden dolayı baret, işçi ve iş güvenliği bakımından büyük öneme sahiptir.
Baretlerin birçok rengi bulunmakta ve her farklı renk farklı bir çalışanı belirtmektedir. Belli bir renk hiyerarşisinin olması yönetimsel bakımdan bir kolaylık olsa da güvenlik açısından da oldukça önemlidir. Aslında yasal olarak bu renklerin anlamı olmasa da sahada kolaylık sağlanması amacıyla bu renk skalası belirlenmiştir. Baret renkleri ve kullanıcı gruplarına göre
baret modelleri aşağıda belirtilmiştir.
Beyaz Baret : Yöneticiler ve ziyaretçilerin kullanımı içindir. Mühendis bareti, mimar bareti olarak da kullanılmaktadır.
Sarı Baret : İşçilerin kullanımı içindir.
Mavi Baret : Bakım grubu çalışanları kullanımı içindir.
Turuncu Baret : Teknisyen ve ustabaşı kullanımı içindir.
Kırmızı Baret : Yangın savunma personeli, İş güvenliği uzmanı ve kalite kontrol ekiplerinin kullanımı içindir.
Baretler ayar mekanizmasına göre vidalı yada cırtlı şekilde ayarlanabilmektedir.
Baretler havalandırmalı yada havalandırmasız olabilirler.
Baretler siperlikli yada siperliksiz olabilir.
Baretler üretildiği hammaddeye göre HDPE, ABS farklı ağırlık ve esnekliklerde olabilir.
Baretler içliğine göre plastik içlikli veya tekstil içlikli olabilir.
Bazı baretler, kendinden vizörlü, kendinden gözlüklü, lamba aparatlı madenci tipi veya kendinden çene bağlı dağcı bareti şeklinde olabilirler.
En hafif baret olarak birçok baret markası konuşulabilir ancak BBU, 3M, Uvex gibi markalarda ABS malzemeden hafif baretler mevcuttur.
Elektrikçi bareti hammaddesindeki ekstra karışımlar sayesinde elektrikçi bareti belgesi alarak (EN 50365 - ANSI/ISEA Z89.1 gibi) elektrik akımına karşı yalıtkan baretlerdir.
Standart baretler sertifika olarak CE ve EN397 belgesine sahip olmalıdır.
Darbe emici şapkalar yukarıdan malzeme düşmesi veya kask gibi kullanıma uygun değildir, sadece iç mekan kafa çarpmaları için kullanılmaktadır.
Baret Kullanımı çalışanları; elektrik çarpmalarından korur. Fırlayan veya yukarıdan kafa üzerine düşen ağır ürünlerden baş kısmını korur. Çalışırken başın sağa veya sola hareketi nedeniyle sert ve keskin kısımlara kafanın çarpması ile oluşabilecek kazalardan korur.
Bunun yanında darbe emici şapkalarda kontrol dışında fırlayan cisimlerin darbe sebebiyle ortaya çıkan enerjiyi absorbe etmek için kullanılmaktadır.
Sizlerde iş güvenliğinizi sağlamak için baret, kask ve darbe emici şapkalara en iyi fiyatlarla Propazar sitesi üzerinden ulaşabilir, farklı model ve farklı marka seçenekleri ile güvenle alışveriş yapabilirsiniz.