Günümüzde fabrikaların çoğunda girişlerinde yada belli bir noktada yangın riskine karşı alınan yangın tüpü, yangın söndürme sistemi vb önlemlere rağmen yangın ekipleri kurularak yangın söndürme eğitimi aldırılarak bu ekipler için belli kişisel koruyucu donanımlar kullanılmaktadır. Ancak en çok gelen sorulardan birisi bu ekipmanlar neler olmalı ve nasıl olmalıdır.
Öncelikle tüm bu ekipmanlar bir kişisel koruyucu dolabında muhafaza edilmeli, tek yerde ve düzenli olmalıdır.
İtfaiyeciler için özel itfaiyeci ekipmanları kategorimizde bu ürünlerin çoğunu görebilirsiniz.
Örnek acil kişisel koruyucu ekipman dolabı : https://www.propazar.com/acil-durum-ekipman-dolabi
İçerik olarak ise ihtiyaca göre tercih edilebilir, aşağıdaki ürünler tercih edilmektedir. Ürün isimlerine tıklayarak örnek ürünleri de incelyebilirsiniz.
Yangın Müdahalesine Uygun İtfaiyeci Elbisesi
Bazı firmalar elbise tercih etmese de bir söndürme personelinin kendi iş kıyafeti ile yangına müdahalesi uygun olmayacaktır. Elbisede katman, renk, ceket pantolon veya tulum , kumaş özelliklerine, marka ve modellere göre çok fazla seçenek vardır.
İtfaiyeci elbisesi çeşitleri : https://www.propazar.com/itfaiyeci-elbisesi
Yüksek Isıya Dayanıklı İtfaiyeci Çizmesi
Yangın ekibindeki personelin yaklaşırken ayak bölgesinin korunması için olmazsa olmazıdır. İtfaiyeci çizmesinde 3-4 marka ve model olarak ülkemizde öne çıkmaktadır. Çizmede ayak numarası alınırken en önemli husustur.
Personelin ellerini yüksek ısı ve alevden korumak için gereklidir. Eldiven de çok fazla seçenek vardır, uzunluk, kalınlık veya ısı dayanımı gibi detaylar önemlidir.
Hem baret özelliği ile kafayı korumak için hem de yüksek ısıdan korumak içindir. Kasklarda en büyük özellik olarak solunum setine uyumudur, bu husus çok önemlidir. Kask da farklı renkler olsa da ülkemizde beyaz ve kırmızı tercih edilmektedir.
Yangına müdahale ederken personele oksijen sağlar ve müdahalenin devamı için olmazsa olmazdır. Tüplü solunum setlerinde de marka model e göre çok fazla çeşit vardır. Ancak kullanım için tüpün cinsi çok önemlidir. Çelik ve CFK yani kompozit tüpler mevcuttur. Aradaki fark CFK kompozit tüpün daha hafif olmasıdır. Sonuçta personel bunu sırtında taşıyacaktır ancak bu süre yaklaşık 30 dk dır.
Düdük , Balta, Fener, Yangın Battaniyesi, Megafon, CO (Karbonmonoksit ) Filtresi ve Tam yüz maskesi gibi diğer aksesuarlar da muhakkk düşünülmelidir.
Bahsedilen ürünler örnek olup çok daha fazla çeşitlendirilebilir. Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki fabrikalarımızdaki yangın ekibi personelleri profesyonel birer itfaiyeci değildir. Burada amaç itfaiye gelesiye kadarki süreçde büyümeyi engellemeye çalışmaktadır. Tıpkı ilk yardım personelinin müdahalesi gibi düşünebiliriz.
Kazasız günler dileriz.