ESKİŞEHİR | Adana | Elazığ | Hatay | Zonguldak | Konya | Giresun | İstanbul | Yozgat ve Diğer Tüm İller ...
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
İçerik Menü

Yüksekte Çalışmada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Düşüldüğünde yaralanma riski olan her nokta yüksektir. Ülkeden ülkeye farklılık gösteren yükseklik kavramı Avrupa’da 1,8 m, Amerika’da 1,2 m olarak belirlenmiştir.  Kişinin bulunduğu referans seviyesinin üzerinde, sağlık ve güvenlik açısından tehlike oluşturabilecek durumda  yapılan çalışma Yüksekte Çalışmadır.

 Yüksekte çalışma gerektiren işlerde düşme riski, ağır yaralanma ve ölüm gibi çok şiddetli sonuçlar doğurabildiğinden düşmeye karşı mümkün olduğunca etkili tedbirler, işe başlamadan önce alınmalıdır. Öncelikle risk değerlendirmesi yapılmalı, yüksekten düşmeye neden olabilecek tehlikelerin şiddetine göre yapılacak risk hiyerarşisi çerçevesinde önlemler alınmalıdır.

Yüksekte çalışma güvenliğini etkili bir şekilde yürütebilmek için bu konulara eğilmek gerekir;

  1. Yüksekte çalışmayı gerektiren bütün noktaları belirlemek,
  2. İşe başlamadan iş öncesi risk analizi yapmak,
  3. İşe başlamadan güvenli bir çalışma planı yapmak,
  4. Güvenli çalışma metotlarını ve önlemleri belirlemek,
  5. Mümkün ise yüksekte çalışmaktan kaçınmak,
  6. Kaçamıyorsanız, korkuluklar, iskeleler, platformlar ya da mobil araçlar ile çalışmak,
  7. Bu araçların sağlanamadığı durumlarda düşmeyi engelleyecek KKD ile çalışmak,
  8. Çalışanları gerektiği gibi eğitmek.

 Günümüzde birçok işyeri hala kaza riskini taşımaktadır. Açıkçası inşaat sektörü bu bağlamda en yüksek oranı göstermektedir. Bu sektördeki tipik faaliyetler yüksekte çalışma gerektiren; binaların ve endüstriyel tesislerin inşaat işleri, özellikle çatı kenarlarındaki bakım işleri veya direklere montaj işlemleridir. Ancak, sıklıkla yüksek yapılara ve büyük tesislere erişilmesi gereken diğer başlıca sektörlerde de örneğin bakım veya malların depolanması ve taşınması için de yüksekte çalışma yapılır.

 Ülkemizde meydana gelen iş kazalarının sebepleri dikkate alındığında; Tersane çalışmalarında yaklaşık %30, İnşaat Sektöründe ise yaklaşık %52 oranında yüksekten düşme sonucu meydana gelen iş kazaları yaşanmaktadır. Bu tür iş kazalarının genellikle ölüm veya iş göremezlikle sonuçlanması sebebiyle, Yüksekten Düşme İş Kazaları arasında en önemli kaza türünü oluşturmaktadır.


düşme şekilleri


Düşmeye Karşı Kişisel Koruyucular

 Düşmeye karşı kişisel koruyucular, yüksek seviyelerdeki işlerde yüksekte çalışmaktan kaçınılamadığı ve zorunluluk sonucu o işin yüksekte yapılması gerektiği, bazı toplu koruma önlemlerinin olmadığı, yetersiz olduğu veya teknik nedenlerden dolayı uygulanamadığı veya bu önlemlerin montajlarını yapmak için kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanılmalıdır. Bu donanımlar kısaca yüksekte çalışma ekipmanları olarak geçer.

 KKD (özellikle yükseklikten düşmeye karşı KKD) AB'nin ilgili KKD Direktifine uygun olarak üretilmeli, üçüncü bir tarafça test edilmeli, sertifikalandırılmalı ve kendi kategorisinde sınıflandırılmalıdır.

Düşmeye başladığınızda vücudunuz ½ saniye içinde reaksiyon gösterir. Düşmeyi durdurucu ve düşmeyi önleyici teçhizatları doğru kullanırsanız yaralanmaktan hatta ölmekten kurtulabilirsiniz.




düşme hesapemniyet kemeri kullanımı


Süpermen (Superman :) ) değilseniz düşerken kendinizi durduramazsınız!


Başlıca düşmeye karışı kişisel koruyucular şöyledir ;

Emniyet Kemeri

Lanyard

Karabina

Halat Tutucu

Geri Sarımlı Düşüş Durdurucu




T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.