Endüstride ve diğer birçok çalışma alanlarında çalışma konusuna bağlı olarak çok çeşitli ısıl tehlikelere maruz kalınabilir. Bunlar; direk aleve maruz kalma, radyan ısı, konvektif ısı, erimiş metal ve kaynak sıçramaları nedeni ile oluşan ısı ve elektrik arkı sonucu oluşan ısı olmak üzere farklılık göstermektedir.
Bu tehlikelere karşı koruma sağlamak amacı ile ısı ve aleve dayanıklı kumaşlar ve bu kumaşlardan da özel giysiler geliştirilmiştir.
Aleve dayanıklı elbiselerde kullanılan kumaşlar alevle mücadele için özel olarak geliştirilmiş elyaflardan ve/veya elyaf karışımlarından imal edilmektedir. En çok bilinen aleve dayanıklı elyaflar ”Aramid”lerdir. Bu alanda en çok kullanılan aramid elyaflar yapısındaki kimyasal bağların cinsine göre “META-ARAMİD” ve “PARA-ARAMİD” olarak isimlendirilirler.
Aleve dayanıklı aramid elyafları birçok firma tarafından imal edilmektedir. Para-Aramid elyaflar, Meta-Aramid elyaflardan daha yüksek bir mukavemete ve alev dayanım özelliğine sahiptirler. Çeşitli markalar ile piyasaya sürülen bu elyaflar birbirlerine çok benzer özellik gösterir. İleri teknoloji ile üretilen aramid elyafların bir veya birkaçının karışımından oluşan kumaşlardan ısı ve aleve dayanıklı giysiler üretilmektedir. Bu kumaşların içerisinde kullanılan aramid karışım oranlarına bağlı olarak kumaş performans özellikleri belirlenir.
Belirlenen performans özelliklerine göre bu kumaşlar aşağıda belirtilen değişik alanlarda kullanılabilir.
Uygun giysi seçiminde en belirleyici özellik, öncelikle kullanılacak ortamda bulunan risklerdir. Uygun yapılan risk analizi sonucu hangi tip kumaşın ve hangi çeşit elbiselerin kullanılacağı belirlenir. Bunun yanı sıra bu elbiselerin aleve karşı performanslarının belirlenmesi amacıyla da Avrupa Standardizasyon Birliği tarafından çeşitli standartlar geliştirilmiştir. İtfaiyeci elbiselerinin koruma sağlayabildiği alanlar ve uygun olduğu standartlar aşağıda belirtilmiştir.
Isı ve alevin cinsine, ortamın tehlikelerine bağlı olarak temel anlamda seçimi yapılacak elbise türleri aşağıdaki gibidir. Bu elbiseler ortamın riskine bağlı olarak tek katmandan imal edilmiş olabileceği gibi çok katmanlı yapıda da imal edilmiş olabilir.
ISIYA MARUZ KALAN ENDÜSTRİ ÇALIŞANLARI İÇİN GİYSİLER: Elektrik Arklarına Karşı, Orman Yangınlarına Karşı, Patlama Riski bulunan Gaz ve Petrol ile Çalışmalarda, Erimiş Metallere Karşı Koruma, Dökümcü ve Kaynak İşlerinde, Arama – Kurtarma, Polis ve Askeri Amaçlı kullanılan kıyafetler genelde Tek veya Çift Katmanlı elbiselerdir. EN 11612, EN 11611, EN 61482 1-2 standartlarında olmalıdır.
ALEVLE MÜCADELE ELBİSELERİ – İTFAİYECİ GİYSİLERİ: Çok katlı yapıda imal edilirler. Endüstriyel Amaçlı koruyucu giysilerden daha tehlikeli ve riskli ortamlarda kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmışlardır. Hem aleve karşı koruma sağlar hem de yangın ortamında bulunabilecek su ve kimyasalların vücuda temas etmesini önler. EN 469 standardına uygun olmalıdır.
UZMAN İTFAİYECİ ELBİSELERİ – ALÜMİNİZE ELBİSELER: En tehlikeli yangın ortamlarında, itfaiyeci elbiselerinin kullanıldığı ortamlardan daha yüksek riskli ortamlarda kullanılır. Baş, eller, gözler ve ayaklar da dahil bütün vücuda koruma sağlayan çok katlı elbiselerdir. Yüksek Radyan ısının bulunduğu ortamlarda kullanılması amaçlandığı için alevin oluşturduğu radyan ısının zararlı etkilerinden korunmak ve ısıyı geri yansıtabilmek amacıyla dış katmanlarında ışığı iyi yansıtan aramid taşıyıcılı alüminize kumaşlar kullanılmaktadır. EN 1486 standardına uygun elbiselerdir.
Mevcut satıştaki itfaiyeci elbiseleri çeşitlerimiz
Satıştaki diğer itfaiyeci ekipmanları çeşitlerimiz