Eğer çalışılan ortamda çok fazla gürültü ve ses var ise ve gürültü maruziyetinden kaynaklanan risklerden kaçınılamıyorsa veya başka yöntemlerle önüne geçilemiyor ise, o bölgede çalışanlara ve ziyaretçilere kulak koruyucusu verilmeli ve kullanımı sağlanmalıdır. Eğer günlük gürültü maruziyeti (bir vardiye olarak 8 saate normalize edilmiş) en düşük maruziyet eylem değerini aşan bir iş istasyonunda (çalışma yeri) ise, işveren çalışanlara kulak koruyucuları vermekle yükümlüdür. Eğer günlük gürültü maruziyeti (8 saate normalize edilmiş) en yüksek maruziyet eylem değerine ulaşırsa veya aşarsa, çalışanlar ve o bölgedeki ziyaretçiler kulak koruyucuları kullanmalıdırlar.
-
- Tek Kullanımlık Kulak Tıkaçları
- İpli Kulak Tıkacı
- İpsiz Kulak Tıkacı
- Çok Kullanımlık Kulak Tıkaçları
- Çam Tipi İpli Kutulu Kulak Tıkacı
- İpsiz Kulak Tıkacı
Bazı önemli bilgiler :
- Kulak tıkaçları genellikle basınçlı sesler için kullanılmaz.
- Kulaklıklar basınçlı sesler için uygundur.
- Kulak tıkaçlarının genellikle dB olarak sesi kesme oranı daha yüksektir.
- Sünger tip kulak tıkaçları temiz eller ile büzülerek kulağa takılmalıdır ve sonrasında birkaç saniye kulak kanalında şişerek sesi kesebilir.
- Eğer baret şapka vizör vb kullanmıyorsanız ve kulaklık kullanmanız gerekirse baş bantlı model kullanılabilir.
- Eğer baret vb ile sürekli kulaklık kullanmanız gerekir ise barete takılabilir kulaklık kullanılabilir.
- Eğer vizör baret şapka vb kullanmanız gerekiyor ancak başka aksesuarlardan dolayı kulaklık monte edilemiyorsa ense bantlı kulaklık kullanılabilir.
- Kulak tıkacı kulağa takılırken aşağıdaki görseldeki gibi ters el ile kulak yukarıdan çekilerek kanal düz bir hale getirilerek kulak tıkacı takılır ise gerçek işlevini yerine getirebilecektir.